ПОКАНА ЗА П Р Е Д А В А Њ Е_01.03.2017

ГРАДОВИ ЗА ЛУЃЕ - ЈАН ГЕЛ

 

 ГРАДОВИ ЗА ЛУЃЕ - CITIES FOR PEOPLE

 ЈАН  ГЕЛ / Jan Gehl - Gehl Architects

 

 01.03.2017 година

 10.00ч. - Архитектонски факултет, УКИМ

14.00ч. - Холидеј Ин

 

- Бројот на слуштели во Холидеј Ин е ограничен. Ве молиме вашето присувство да го најавите со испратен е-маил до ААМ.

- Предавањето ќе биде на англиски јазик без симултан превод. 

 

За Јан Гел:

Освен што предавал на Данската Кралевска Академија тој ја води компанијата Gehl Architects-Urban Quality Consultants, твори и пишува книги : Градови за луѓето, Живот помеѓу згради, Нови градски простори, Јавни простори – јавен живот и многу други. Работел за Копенхаген, Ротердам, Стокхолм, Лондон, Аман, Мелбурн, Сиднеј, Сан Франциско, Сиетл, Њујорк и др. Инаку е Почесен член на Кралевскиот Институт на Англија  - RIBA, на Американскиот Институт - АВА, на Канадскиот Институт - RAIC, Институт за архитектура на Преторија - PIA . Ја смета својата работа за привилегија, а начинот на планирање на градовите и начинот на кој тие се развиваат радикално се сменија водени од неговата филозофија на обликување на просторот. 

Даница Павловска Циги

 

 

Со почит

Претседател на УО на ААМ

Мартин Пановски 

Архивирај ја македонската архитектура