IN MEMORIAM

архитект Славко Брезоски (1922 – 2017)

 

Во Скопје почина големиот македонски архитект Славко Брезоски.

 

СЛАВКО БРЕЗОСКИ 1922 - 2017

Комеморација

петок_10.03.2017

11 часот

Архитектонски факултет_амфитеатар

 

Архитектот Славко Брезовски, како еден од доајените на македонската модерна во архитектурата, е автор на многу значајни остварувања кои оставиле траен белег во македонското архитектонско градителство и проектирање. Негови препознатливи и позначајни дела се: Соборна православна црква „Св. Климент Охридски“ во Скопје (1970), Стоковна куќа „Нама“ во Скопје (1959), Работнички дом во Скопје (1958), хотел „Попова Шапка“ на Попова Шапка (1964)…

http://www.porta3.mk/in-memoriam-arhitekt-slavko-brezovski-1922-2017/

 

Архивирај ја македонската архитектура